Bir Önceliklendirme Metodu: Eisenhower Matrisi

Herkese merhaba.

Hepimiz gün içerisinde yaptığımız işlere kendimizi öyle çok kaptırırız ki yapmak istediğimiz asıl işlerden uzaklaşırız. Doğru planlayamadığımız her saat belki de her saniye bizi bir telaşa sürükler. Bu yetiştirememe telaşı da olabilir, hayatı kaçırma telaşı da. Günümüzün problemidir zamansızlık. Peki, sizce bu bir bahane midir yoksa gerçeklik mi?

Zamanımızı yeterince iyi yönetemediğimiz için pek çok işimizi ertelemek zorunda kalırız. Çoğu zaman ertelediğimiz bu işler bizim için pahalıya mal olur. Kaybedilen zamanların bir telafisi yoktur ancak bundan sonrası için telafisini yapabiliriz. Biz telafisini yapabilelim diye hem soyut hem de somut olan bu kavramı yönetmek için birden fazla yöntem geliştirilmiş ve bizlere sunulmuştur. Bugün sizlere bu yöntemlerden biri olan Eisenhower matrisinden bahsedeceğim.

Dwight D. Eisenhower tarafından geliştirilen bu matris, yapmayı planladığımız işleri 4 seçeneğe ayırarak işlerimizi önceliklendirmemizi sağlıyor. Acil-Önemli, Acil Olmayan-Önemli, Acil-Önemli Olmayan, Önemli Olmayan-Acil Olmayan şeklinde sınıflandırarak o haftalık ya da o aylık en önemli işimizin hangisi olduğuna çok daha çabuk karar vermemizi sağlıyor. Şimdi, başlıkları hep birlikte inceleyelim.

  1. Acil – Önemli: Buraya koyduğumuz tüm işler, diğerlerinden çok daha önce yapmamız gereken işlerdir. Buradaki işler ertelenirse diğer seçeneklerde yer alan tüm işlerin ertelenmesi anlamına gelecek ve sizi, zamanınızı doğru yönetememeniz sonucuna vardıracaktır.
  2. Acil Olmayan – Önemli: Bu kategorideki işler, amaçlarınız doğrultusunda kendinize verdiğiniz hedefleri barındırmaktadır. Kısa vadede ulaşmak istediğiniz sonuca ulaşmanızı sağlayamayacak olan bu işler, sürekli çalışmayı gerektirecek olan işlerdir ve acil-önemli olarak planladığınız işlerden arta kalan zamanınızın çoğunu buraya ayırmanız anlamına gelecektir.
  3. Acil – Önemli Olmayan: Bu kategoriye dahil olan işler, genellikle başkası için yapılan işler olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca bu işlerin aksatılması da iş hayatını olumsuz etkileyeceği de belirtilmektedir. Zamanımızın çoğunu ele geçiren işler değildir.
  4. Acil Olmayan – Önemli Olmayan: Burada planlanılmış olan işler, boş vakitlerde yapılması gereken işler olarak söylenilebilir. Yapılırsa kişiler için iyi ama yapılmamış olması da kişinin bir şey kaybetmeyeceği anlamına gelmektedir.

 

Aslında zamanı yönetebilmek demek, yapmayı planladığımız tüm işleri yapabilmek değil de önceliklendirdiğimiz işleri planladığımız zamanda yapabilmek demektir. Bu yüzden Eisenhower matrisinin doğru kullanıldığı taktirde önceliklendirdiğimiz işleri zamanında bitirebileceğimizi, dolayısıyla da doğru zaman yönetimini kendimiz için sağlayacağımızı düşünüyorum. Son olarak da Brian Tracy’den bir söz bırakmak istiyorum sizlere:

“Her şeyi yapmak için yeterli zaman yoktur ama en önemli şeyi yapmak için her zaman yeterli zaman vardır. “

 

Kullanmak isteyenler, hazırladığım aylık planlama takvimini ve önceliklendirme matrisini aşağıda bulabilirsiniz.

Aylık Plan

 

Sevgilerimle…

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: