Konfor Alanı Nedir?

Merhabalar.

Bu yazımızda hemen hemen herkesin aşina olduğu “konfor alanı” hakkında konuşmak istedik. Kısaca tanımını vererek başlayalım.

Konfor alanı, kişilerin yaptığı devamlı işlerin bir rutine bağlanması ile birlikte kendilerini rahat hissettiği alandır. Yani, onlar için her şey normaldir ve yaptığı işlerin bir fazlasını yapmayı istemezler, o işlerin kendisine yettiğini düşünmektedirler.  Ancak bu durum kişiyi belli bir süreden sonra rahatsız edebilir, kişi monotonlaşan durumun farkına varıp çaresiz hissedebilir.

 

Konfor alanından çıkmak, hedeflediğimiz durumlara ulaşmamızı kolaylaştıracaktır. Ancak bu durumun farkına varmak tüm bunlardan çok daha önemlidir. Çünkü konfor alanı dediğimizde çoğu zaman aklımıza, büyük hedeflerimize ulaşmak için kendimize verdiğimiz küçük çaplı ve sürekli hedefleri gerçekleştirmemiz gerektiğini anlarız. Bu durum da konfor alanımızdan çıkmamıza yardımcı olacaktır ama aynı zamanda aklımıza gelmeyen o küçük davranışlarımızı değiştirmek de var olan o alanı yok etmemizi sağlayacaktır. Peki nedir o küçük davranışlar?

  • Aynı tarz müzik dinlemek
  • Aynı modelde saç kestirmek
  • Aynı renk kıyafet giymek
  • Aynı bardaktan çay, su vs. içmek

Açıkçası detaylı araştırma yapmadan önce, bu durumların konfor alanımızda kalmamıza neden olacağını hiç düşünmemiştik. Çünkü, her gün yaptığımız o küçük işlerin bu duruma neden olacağını sorgulamamıştık. Aslında tüm bunların temelinde yatan sebep aynı. Farklı işleri yapmak, farklı tarzda müzik dinlemek, farklı saç kesimi yapmak, farklı renk giymek vs. gibi tüm bu farklılıkları yaptığımızda, hangi durumla karşılaşacağımızı bilmediğimizden o olaydan uzak kalmayı tercih ediyoruz. Çünkü farklı sonuçların getireceği sorunları kestiremiyoruz. Bu sorunları nasıl çözeceğimizi bilmiyoruz. Tüm bu sorunları düşünmek bile beynimizi yorarken, işlerini yapsak ne hale geliriz?

İşte farklılıkları düşünürken kendimize yaptığımız işkencenin yazıya dökülmüş hali bundan ibaret.

Farklılıklara olan korkumuz, kendimize yaptığımız bir mobing haline geliyor. Ve başarıdan da uzaklaşmamıza neden oluyor.

                Her birimizin konfor alanının büyüklüğü farklı. Ancak yapmamız gereken her şey aynı. Tüm sorumluluk kendimizde. Yapmamız gerekenlerin farkında olup, korkumuzdan uzaklaşmamız gerek. Yoksa aynı alan içinde dolaşıp dururuz.

Konfor alanımızdan çıktığımızda bizi heyecan alanımız karşılayacak. Bu alanın başka kaynaklardaki adı da öğrenme alanı olarak tanımlanmaktadır. Yaptığımız her farklı eylemin meyvelerini bu alanda toplayabilmek mümkün. Ancak kendi durumumuzun ölçüsünü ayarlayamazsak kaygı alanına düşebiliriz. Bu da bizi strese sürükler ve konfor alanında yaptığımız işleri bile yapamayacak duruma gelmiş olabiliriz.

 

Konfor alanında kalmamızın pek çok nedeni olabilir: cesaretsizlik, özgüven eksikliği, yalnız kalma korkusu, başaramama endişesi vs. Bu eksikliği kişiler az da olsa kendini tanıdığından farkına varabilir. Ancak tam olarak anlamak istersek düzenli olarak SWOT analizi yapmak faydalı olacaktır. Ve tüm bu durumların tam olarak etkili olabilmesi için beynimizi dinç tutmak her zaman heyecan alanında kalmamızı sağlayacaktır.

 

Kaynak: https://netvent.com/konfor-alani-nedir-asmak-icin-neler-yapmali/

One response to “Konfor Alanı Nedir?”

  1. This is a great postt thanks

    Like

Leave a comment