Zihnimden Notlar 12 – Tekrar Eden Yolculuk

Herkese güzel bir pazar gününden merhaba 🙂

Bugün odağımızı kendimize çevirebildiğimiz bir yazı paylaşmak istiyorum sizlerle. Çünkü yaşarken çokça kendimizi, hayallerimizi ve hedeflerimizi unutabiliyoruz. Belki bu pazar gününü, gelecek dört ayımızı planlayarak geçiririz ya da gerçekten yapmak istediklerimizi sorgulayarak. Hadi, başlayalım.

Geçen hafta 2023 hedeflerimi kontrol ettim. Birçoğu için belli bir hevesle yapmaya başlamışım ama daha sonra yakaladığım bu hevesi devam ettiremediğim için listem, tamamlayamadığım hedefler topluluğuna dönüşmüş. Bazı hedeflerime de şaşırarak baktım aslında. Yolculuğuma devam ederken dönüp listemi kontrol etmeyi atlamışım çünkü. Dolayısıyla da çoğu hedefimi unutmuşum. Oysa o hedefleri yazan da ben değil miydim?

Yeni yıl, yeni ay kısacası içinde yeni tanımı bulunan her kavram bizi heyecanlandırır. Yapmak istediğimiz her plana daha istekli sarılmamızı sağlar. Bu planları daha güçlü yapan asıl önemli nokta ise planın sürdürülebilir ve yapılabilir olmasıdır. Bizler yeni olana sıkıca sarılırken, bazen de o anın getirdiği sarhoşlukla, uçuk kaçık hedefler verebiliyoruz. Hayatın yaşarken bize olumlu ya da olumsuz farklı seçenekler sunabileceğini unutabiliyoruz. Bu sebeple de takip ettiğimiz o hedefleri gerçekleştiremediğimizde, hedefleri revize etmek yerine hayatın bize sunduğu seçenekleri yaşamayı tercih ediyoruz. Dolayısıyla da kendimizden ve hedeflerimizden kopuyoruz.

Kopmamıza neden olan diğer bir kısım ise verdiğimiz hedefleri görünür hale getiremiyor olmak. Hedefleri bir defterde toplayıp, sadece o deftere baktığımızda hatırlamak yerine büyük yazılarla, hatta dikkat çekici renklerle yazıp odamızın duvarına asmamız gerekiyor. Böylece onları ve bulunduğumuz noktada kendimizi unutmayı imkansız hale getirerek, hayallerimize ulaşmayı daha somut bir şekle kavuşturabiliriz.

Burada geçmiş yazılarımdan birinin de konusu olan Challange duvarından bahsetmek istiyorum. Yapmamız gerekenleri madde madde paylaşıyorum.

  1. 2023’ün kalanı için tekrar hedef vermek ya da var olan hedefleri revize etmek.
  2. Bu hedefi ya da hedefleri bir kağıda yazıp 4 aylık bir takvim oluşturmak.
  3. Evimizde yer alan herhangi bir duvara kağıdı/kağıtları yapıştırmak.
  4. Belirlediğimiz periyotlara göre hedefleri gerçekleştirmek 🙂

Motivasyonumuzu kalan dönemde yakalayabilmemiz için anahtar nokta sürdürülebilir doğru hedefler verebilmek. Örneğin, her gün blog sayfamda yazı yazmak benim için bir hedef olabilir. Her gün yazı yazmak tüm hedeflerime ulaşmak için beni destekler ama sürdürülebilir bir hedef olmaz. Bu hafta her gün yazabilsem bile ikinci hafta düzenli yazamazsam, hedefimi gerçekleştirememiş olacağımdan, beni önceki 8 ayda yaşananlar gibi demotive edecek ve diğer hedeflerimin de sapmasına sebep olacaktır. İşte bu yüzden benim için doğru olan hedef, haftada bir gün yazı yazmak olacaktır. Tabi, bu işi challange duvarına döktüğümüzden zorlayıcı hedef de iki gün yazı yazmak olur 🙂 Neden olmasın?

“Varacağın yere değil, yolculuğunu nasıl yaptığına bak; çünkü varacağın yere sen değil, yolculuğun karar verecek.”

Hikmet Anıl Öztekin-Ne İçin Varsan Onun İçin Yaşa syf.48)

Dört aylık yolculuğumuza hazırsak(Neden olmayalım?) bugün başlayalım.

Dün “keşke” dedik, bugün “keşke” dedik, yarın da mı “keşke” demek istiyoruz? Eğer cevabın “hayır” ise duvarı oluşturmaya ve doldurmaya başla 🙂

Sevgilerimle 🙂

Leave a comment