Hedeflerimizle Beynimize Bir Oyun: Action Faking

Gün içerisinde hedeflerinizi yerine getiremediğinizde kendinize neler söylersiniz?

Kendinizi motive etmeye mi çalışırsınız yoksa bahaneler üretmeye devam mı edersiniz?

Belki de motive cümleleriniz aslında sizin bahanelerinizdir. Gelin bu konuyu ayrıntılı inceleyelim.

Çoğumuz günde bazı işlerin zamanında bitmemesi kaynaklı diğer işlerin zamanından yeriz ve sonunda da o işi yapmaz ertelemek durumunda kalırız. Erteleme üzerinde çok konuştuk ama bugün bahsedeceğimiz konu erteleme probleminden çok daha zararlı hale gelebilir bizler için. Konumuz action faking yani eyleme geçme numarası.

Action faking, bir hedefi gerçekleştirmek için ortamı hazırlamak, gereken ekipmanları almak ama bir türlü sonuca ulaştıramamaktır. Örneğin, siz spora başlamak istiyorsunuz. Uygulamaları indirdiniz, spor aletleri sipariş ettiniz, elinize ulaştı ama spora başlayamadınız. Başladınız ve birkaç gün sonra çeşitli işler sebebiyle ne yazık ki devam ettiremediniz.

Bu duruma başka bir örnek vererek devam edelim. Sizin bugünkü hedefiniz 50 sayfa kitap okumak olsun. Bir şekilde o gün mesainiz uzadı, eve geldiniz ve çalışmaya devam etmek durumunda kaldınız. Çalışmayı tamamladınız. Yemek ye, dinlen, bir şeyler izle derken yoruldunuz ve artık uyumak için yatağa geçiyorsunuz. Tam o sırada aklınıza kitap okuma hedefiniz geldi. Çok yorgunsunuz ve gerçekten uykunuz var. Orada iki seçenek var karşılaştığınız. Birincisi 50 sayfa değil de 2-3 sayfa okumak. İkincisi de kitap okumaya ayıracak vaktiniz olmadığını çünkü kitap okumaya ayırdığınız vakti çalışmaya ayırdığınızı ve bu vaktin de aslında sizin için anlamlı olduğunu yani boş geçirmediğinizi kendinize anlatarak yatmak için kendinizi ikna etmek. Aslına bakarsanız bu iki seçenek de kendinizi ve beyninizi kandırdığınız için action faking olmakta.

Yapmak istediğiniz işe ayırdığınız zamanı yine değerli bir işle harcadığınızı açıklamak sizi rahatlattığı için gün sonunda kendinize kanıtlamış olduğunuzu sansanız da bu durumun sürekli hale gelmesi –ne yazık ki gelecektir- sizin uzun süreli hedeflere geçmenizde engel oluşturacaktır. Dahası bu durumdan pişman da olmayacağınız ve durumu değiştirmek için bir eyleme geçmeyeceğinizden, sinsi ve tehlikeli bir problemle karşı karşıyasınız demektir.

Peki, ne yapabiliriz?

Öncelikle artık bu durumun farkındayız ve bu durumun hayatımızda sebep olduğu durak noktalarını belirlememiz gerekmekte. Yani ilk soru şu:

Son 1 ya da 2 ayda action faking girdabına kendimi sürükledim mi?

Bu sorunun cevabı evet ise zaten alt alta nedenler sıralanacaktır.

Hangi hedefleriniz bu girdap yüzünden ertelendi? Ve ne kadar süre ertelediniz?

Günlük hedefleriniz müsait olduğunuz zamanla orantılı mı? Yoksa kendinize çok mu yükleniyorsunuz?

Günlük bir işin uzaması diğer hedeflerinizden çalmanıza neden oluyorsa bu durumu nasıl engellersiniz?

Günlük bir işin uzamasının sebebi ne? İşleri zamanında yetiştiremiyor musunuz? Yoksa zaman yönetimine mi ihtiyacınız var?

Şimdiden cevaplamamız gereken bir sürü sorumuz oldu bile 🙂 Bence siz de sorunlarınıza yukarıdakilere benzer sorularla yaklaşmalısınız. Yine en doğru kendiniz verecek en doğru çözümü bilmiyorsanız bile nedeni biliyor olacaksınız.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere 🙂

One response to “Hedeflerimizle Beynimize Bir Oyun: Action Faking”

  1. Elbette işlerimiz her gün aksamayacaktır. Aksadığı günlerde ise girdaba sürüklenmek yerine o andan itibaren geleceği planlamalıyız. Örneğin, sizin verdiğiniz 50 sayfa kitap okuma hedefi örneğine istinaden diğer işleri yapmaya çalışmanın veya uykumuzdan bölüp yarınki işlerin önüne taş koymuş olmanın bize zararı olacaktır. Planladıklarımızı yapamadığımızda takılı kalmak yerine yarın daha verimli nasıl çalışırım düşüncesinde olmanın bize faydası olacaktır.

    Like

Leave a comment