Merhabalar. Önceki yazımızda nesne yönelimli programlamaya giriş yapmış ve erişim belirleyicilerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda belirleyicileri daha ayrıntılı inceleyeceğiz.
Belirli bir kod ya da kod blokları bir değişkene erişebiliyorsa, bir kod bloğu farklı bir metoda ulaşabiliyor ve işlemleri gerçekleştiriyorsa bunları sağlayan yapılara erişim belirleyicileri denir. 3 farklı erişim belirleyicisi vardır: Public, private, protected.
- Public – Bütün sınıflar erişebilir.
- Private – Alt sınıfları da dahil başka sınıflar erişemez.
- Protected – Alt sınıflar ve aynı pakettekiler erişebilir.
1. Public
Public; bir metodu, sınıfı ya da bir değişkeni niteleyebilir. Bütün sınıflar erişebilir. Başka pakette oluşan sınıflar ve kod blokları da erişimi sağlayabilir. Main metodunun public olarak tanımlanmasının sebebi budur.
Public Sınıf Tanımı:
public class kalemler{ }
Public Değişken Tanımı:
public String renk;
Public Metod Tanımı:
public static void toplama(){ }
2. Private
Bazı değişken, metod ya da sınıflara başka bir sınıftaki kodların erişmesini istemediğimizde kullanabiliriz. Alt sınıftaki kodlar da dahil başka sınıfların erişimi olmamaktadır. Erişim olmasını istediğimizde ise, bazı fonksiyonların kullanılması gerekecektir.
Public Sınıf Tanımı:
private class kalemler{ }
Public Değişken Tanımı:
private String renk;
Public Metod Tanımı:
private static void deneme(){ }
3. Protected
Bir sınıf içindeki kodlara, alt sınıfların erişebilmesini ama paket ya da program içindeki kodların erişimini engellemek istiyorsak kullanabiliriz. Bu nedenle protected, public ve private belirleyicilerinin arasında bir işlev görür.
Protected Sınıf Tanımı:
protected class kalemler{ }
Protected Değişken Tanımı:
protected String renk;
Protected Metod Tanımı:
protected static void deneme(){ }
Erişim belirleyicileri ve görev tanımları bu şekilde. Sorularınız için bana neslihannsezer@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar…
Leave a Reply