Lider Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Liderlik ve Yönetim Eğitimleri-Lider Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Liderlik ve Yönetim Eğitimleri-Lider Olmak İçin Ne Yapılmalıdır

Nasıl bir lider olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Ya da nasıl olacağınızı?

Cevabı hayır olanlar –ki buna ben de dahilim- için hep birlikte düşünelim öyleyse.

Okulda,şirkette, sosyal bir toplulukta veya bir proje ekibinde lider olduğumuzu hayal edelim. Bir etkinlik olacak ve bu etkinlik için daha önce yapılmamış farklı tasarımlar ile farklı fikirleri birleştirerek güzel bir çalışma sergilenmemiz isteniyor bizden.  Bunu en iyi şekilde yapmayı amaçlıyoruz, heyecanlıyız, ekibimiz inançlı,başarılı,istekli. İstenen çalışmayı başarmak için ilk önce hangi adımı atmalıyız?

 Ve bu adımların büyümesini nasıl sağlamalıyız?

Başlangıçta ekibimizin birbiri ile uyum sağlamasını kolaylaştırmamız gerekebilir. Böylelikle bizim de kişileri tanıma fırsatı bulup, görev dağılımı yaparken veya ekibi koordine ederken rahatlıkla işin içerisinden çıkabilmemizi sağlayacaktır.

Bu konuda yapılmış araştırmaları inceleyelim şimdi de.  Max Planck Enstitüsü’nde bununla ilgili bir çalışma yapılmış ve sonucunda da 7 farklı kriterle karşılaşıyoruz “Liderliği Etkileyen Faktörler” listesinde.

  1. Grup koordinasyonu
  2. Aktif katılım
  3. Yeni perspektifler
  4. Kalite girdisi
  5. Mantık ve analitik yetenek
  6. Sözlü iletişim
  7. Sözlü olmayan iletişim

Peki, bunları nasıl sağlayacağız? Geliştirmek için neler yapacağız? Hangi süreçlerden geçmemiz gerek?

Faktörleri belirlerken bu tarz soruların etrafında dönersek sonuca ulaşabilir miyiz? Grup koordinasyonunu nasıl verimli hale getiririz? Bunu sağlamak için neler yapmalıyız? Aktif katılımı ekibe nasıl entegre edeceğiz? Bunu sağlayamayan kesime ne olacak?

Gibi gibi gibi…

Hadi bu soruların yanıtlarını hep beraber arayalım.

 

Kurulan iletişimin sayısı değil, etkisi önemli

Liderlik aşamalarının en önemlisi diyebiliriz bunun için. Çünkü araştırmalara göre fazla konuşmak ekipte negatif etki yaratabiliyor. Bunun yerine kısa ve kaliteli içerik üretmek ekibin daha çabuk koordine olmasını sağlıyor.

Şöyle düşünelim. Kişileri birbirine daha çabuk bağlayan şey etkili iletişimden geçer. Bir gruba dahil olduğumuzda ilk görmemiz gereken şey ekipte neler yapacağımız veya yapmamız gereken sorumluluklar olmamalı. Önce ekibe alışmamız gerek. Ekip ile kurduğumuz iletişim sayesinde yaptığımız işin kalitesi de farklılık gösterecektir.

 Otorite ilişkisi

Baskıcı, sıkan bir ortamda ne yapılırsa yapılsın tam bir ekipten bahsedemeyiz. Ekip olmak için bunları bir kenara itmek lazım.

Yine hayal edelim hep birlikte. Bu sefer lider biz değiliz. Ekibe katıldık, ortamı öğrenmeye ihtiyaç duyuyoruz. Liderimizin ekibi tanıtmasını, ortama uyum sağlamamız için çabalamasını bekleriz değil mi?

 Fakat tam tersi ile karşılaştık:

“ Bu süreçte şu görevler yapılacak, şu arkadaşlarınla tanış ve birlikte bir hafta içerisinde bitirin.”

Diye başlayıp devam eden bir söyleşiyle…

Bu ne kadar etkili bir yöntem olurdu sizce ?

 

Peki bu duruma farklı bir yönden bakalım. Liderlerin yapmaması gereken durumları ele alıp düşünelim. Purdue Üniversitesi Krannert Graduate School of Management’in dekanı Richard A. Cossier, bu durumları belirleyip bir liste sunmuş bizlere. Ve bu durumların geçmişte çok başarılı olmuş liderler için de geçerli olduğunu vurguluyor.

Etkin olmayan değişim:

Bu kısımda, liderin kendisini alıştırdığı birtakım çalışmaları bırakamadığından bahsetmiş. Yani geçmişte yapılan hataları düzeltmek yerine tekrar etmesinden kaynaklanan bir sorun. Oysaki yapılan hatalardan bir ders çıkarıp onu en iyi şekle entegre edebilirsek şuan ve gelecek kaygısı içinde bulunmaz, verimli bir şekilde ekibimizle de çalışmalarımızı tamamlamış olurduk.

 

Dinleme yeteneğinin olmayışı:

Karşımızdaki kişiyle tam olarak anlaşabilmemiz, sorunlarını çözebilmemiz için onu dinlememiz gerekir. Çünkü iyi bir dinleyici olmak, karşıdaki kişide güven duygusu oluşturacaktır. Ayrıca çıkan sorunları daha çabuk fark etmemizi sağlayacak, böylece problemlerin büyümesini zorlaştıracaktır.

 

 

Okuduğunuz için teşekkür ederim.Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

 

Kaynakça:

http://www.kariyer.net/ik-blog/iyi-bir-takim-lideri-nasil-olmali/

http://www.kigem.com/lider-nasil-olmali-.html

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: