Merhabalar. Bu yazımda ‘Dengeli Ölçüm Kartı’ndan yani bir diğer ifadeyle ‘Kurum Karnesi’nden bahsedeceğim sizlere. Bu ifadeyi duyduğumda ilk aklıma gelen şey, sürecin puanlanması ile alakalıydı. Ve sürece oturttuğumuzda verimli hale gelebilecek bir çalışmayı ifade ediyordu benim için. Bu düşüncemi destekleyici birçok yazı okudum, okuduklarımdan derlediklerimi paylaşacağım sizlerle.
Dengeli Ölçüm Kartı- internette Balanced Scorecard diye de bulabilirsiniz- şirketin misyona paralel olarak gitmesini öngördüğü fiziksel ölçütlerdir, diyebiliriz. Robert Kaplan ve David Norton tarafından geliştirilmiş bir sistemdir.
Robert Kaplan ve David Norton bu sistemi, kendi şirketlerinde kullandıkları sistemi yetersiz bulup geliştirmişler. Bu süreçteki düşünceleri ise şu olmuş:
“Ölçemediğiniz bir süreci iyileştiremezsiniz.”
Bence bu söz, kulağa mantıklı geliyor. Süreçteki asıl problemi, bir dokümana kaydetmeden nasıl kavrayabiliriz ki? Elimizde somut bir veri olursa, işler karmaşık bir halden daha düzenli bir yola girebilir. Bu yüzden dengeli ölçüm kartı tam bize göre.
Peki bu kart ne işe yarıyor?
Dengeli ölçüm kartı uygulamasının, değişik yönetim düzeyinde çalışan yöneticilerin işletmenin karlılık, yatırım, büyüme gibi stratejik amaçlarının anlamasına ve çalışanlar için oluşturulacak performans değerleme kriterlerinin bu amaçlar doğrultusunda belirlemesine katkıda bulunabileceği öne sürülmekte.
Dengeli ölçüm kartının 4 temel boyutu bulunmaktadır:
- Finansal boyut
- Müşteri boyutu
- Verimlilik-etkinlik boyutu
- Öğrenme- gelişme boyutu
Bu boyutlar yardımıyla kurumsal performansın tüm gerçekliğiyle ölçülebileceği düşünülmektedir. Bu yönetim uygulamasında finansal boyutla birlikte ele alınan müşteri, verimlilik- etkinlik ve öğrenme- gelişme boyutlarındaki değerlendirmelerin kurumsal performansın “gerçekçi ve dengeli” olarak saptanabilmesi için önemli olduğu vurgulanmaktadır.
Kurumsal karne her şeyden önce bu dengeyi oluşturmak, geliştirmek ve korumakla ilgili bir yönetim felsefesidir.
Kurumsal karne uzmanları, bu yöntemin önemini, sundukları araştırmalarla ortaya koymaya çalışıyorlar. Bu araştırmalara göre, şirketlerin ancak % 10´unun stratejileri başarılı olarak hayata geçirebildiklerini, % 85´inin stratejiyi paylaşmak için ayda en fazla 1 saat zaman harcayabildikleri belirtiliyor.
Genel olarak kurumsal karne uygulaması aşağıdaki gibi planlanır ve işletilir.
- Şirket hedefleri belirlenir.
- Bu hedefe ulaşmak için hangi stratejilerin izleneceği saptanır.
- 4 perspektif içinde ayrı ayrı hangi hedeflerin seçileceği planlanır.
- Bu 4 perspektifin ölçüm kriterleri belirlenir.
Bence işletme için bu yöntem daha doğrusu bu karne iyi bir gösterge olacaktır. Süreci yönetme, süreci kontrol edebilme açısından. Şimdilik çok tercih edilmiyor belki ama ileride işletme açısından fayda sağlayıcı bir yöntem olduğu anlaşılacaktır.
Ya da kim bilir belki biz de David ve Robert gibi kendi işletme karnemizi oluşturabiliriz? Neden olmasın ki?
Şimdi sizlere veda etmeden önce, bu konu dikkatini çeken olursa diye yararlandığım kaynakları belirteyim.
http://www.serdarb.com/business-inteligence/balanced-scorecard-nedir/
Şimdi gönül rahatlığıyla diyebilirim.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
Leave a Reply