Beyzade Bey Yöntemi-2
Merhabalar. Beyzade Bey yöntemlerine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Birleştir ve ekle metodlarından bahsetmiştik. Sıra “Ya?” metodunda.
3.YA ?
Bu yöntemde üstünde durduğumuz projeye, ödeve, probleme “Ya ?” sorunu sormamız gerektiğinden bahsediyor.
Ya başkaları kullanmak isterse?
Ya su ile temas ederse?
Ya düşerse?
Gibi sorular üründe, projede veya ödevde farklı fonksiyonları üretebilmemize olanak sağlıyor. Birçok ürünün de buna benzer sorular ile geliştirildiğini söylemek mümkün.
NASA astronot eğitimlerinden birçoğu, bu soru sorularak farklı perspektiflere sahip eğitimlerden oluşturulmuştur. Genelde olağanüstü durumlardan oluşan bu eğitimler, astronotların farklı bakış açıları kazanmasını teknik ya da kişisel aksaklıkları belirlemeye yardımcı oluyor.
Bu yöntemin amacı; soruna aynı açıdan değil de farklı açıdan yaklaşarak değişik ve farklı çözümler üretebilmektir. Soruna farklı açıdan bakmak yerine de örnek aldığınız birini öne sürerek de uygulayabilirsiniz. Eğer bu şekilde yaklaşırsanız, sormanız gereken soru da şu şekilde değişecektir:
“ Benim yerimde o olsaydı ne yapardı? “
Ya da tamamen tanıdığınız birini ortaya koyun. Ama bu kişi, sizden farklı özelliklere sahip olsun. Olaylar karşısında farklı tepkilere sahip olduğunuz biri. Peki, bu sorunla o karşılaşsaydı ne yapardı?
4.ZAYIFLAT/KÜÇÜLT/HAFİFLET
Bu yöntem de pek çok alanda karşımıza çıkmıştır ya da çıkmaktadır, diyebiliriz. Amacı olarak ise ürünün taşınabilirliğinin rahat olması, daha az yer kaplaması, ekonomik açıdan uygun olması gibi pek çok durum sıralanabilir.
Örneğin; cep telefonları, bilgisayarlar, kitaplar, peçeteler…
İcat edildiği ilk günden beri hem işlevsel hem de boyut açısından en büyük değişime sahip olan ikili olarak cep telefonu ve bilgisayarı örnek verebiliriz. Böylelikle kişisel eşyalardan biri haline gelmiştir. Peçetelerin cep halinde küçük versiyonu ortaya çıkmış, böylelikle kolayca taşınabilir hale gelmiştir. Kameralar ve ses kayıt cihazlarının telefonlarda toplanması, telefonunun pazar payında bir hayli etkili olmuştur.
Bu yönteme de şu sorularla yaklaşabiliriz:
Neyin hacmini küçültmemiz gerek?
Bu küçültme sonucunda verimli bir sonuç elde edebilir miyiz?
Nasıl küçültebiliriz?
5.ADEPTE ET/UYARLA
Yaratıcılık sürecinde ortaya konulan çalışmaların çoğunda, uyarlamanın söz konusu olduğu görülmüştür. Uyarlamanın yaratıcılığa ters bir durum olduğu düşünülen bir süreç. Ancak günümüzde bile uyarlama söz konusu. Örneğin diziler.
Roll-on deodorantların da tükenmez kalemin bilyeli sistemin uyarlanarak oluştuğu biliniyor.
Bununla ilgili olarak da şöyle öneride bulunuyor Yekta Özözer:
Adapte olacağınız alan işiniz ile ilgiliyse, başka sektöre yönelin. Çünkü sektör ne kadar farklılaşırsa orjinallik de o kadar artar.
6.DEYİM ve ATASÖZLERİ KULLAN
Bu yöntemdeki amaç ise kültürümüzle yaratıcılığımızı geliştirmek, bağdaştırmak. Deyimlerde kullanılan bir, iki ya da üç kelimenin beynimizde yarattığı çağrışımlarla farklı fikirlere yelken açabiliriz. Burada iş bize düşüyor. Bize ve yaratıcılığımıza… Basit ya da mecaz anlamlı. Hiç fark etmez. Hayal gücün ve yaratıcılığınla bu yöntemi tamamlayabilirsin.
Deyimlerle neler yapabileceğinizi keşfedin.
Örneğin;
“Ben bir küçük cezveyim, elden ele gezmeyim.” sözü ile;
- Taşınabilir sensörler ile nakliye ve lojistik firmaları GPS ile kamyonların yerlerini tespit edilebiliyor.Dağcılar kayboldukları anda birbirlerini bulabiliyorlar.
- “Çıt çıkarmamak” ile sesleri emen ve enerjiye dönüştüren mobilya takımları geliştirildi.
Bu yöntemle Beyzade Bey’in 6’sını bitirmiş olduk. Diğer yazımda görüşmek üzere…
Leave a Reply