Beyzade Bey Yöntemi-1

 

Herkese merhaba. Bugün sizlere Beyzade Bey yönteminden bahsedeceğim. Bu yöntem bir tür düşünce geliştirme yöntemi. Hadi başlayalım.

Beyzade Bey yönteminin temelini Alex Osborne atmış. Bu bağlamda yaratıcılıkla ilgili bir sürü çalışması var ve kitapları da mevcut. Bu yöntemi de dağınık örnekleri birleştirmeye çalışırken bulmuş ve daha sonraları da Bob Eber’le bu yöntemleri geliştirmişler.

Benim sizlere Beyzade Bey olarak sunmamı sağlayan kişi ise bu yöntemi Türkçeye çevirerek bazılarını ülkemize uyarlamayı başarabilmiş Yekta Özcan Özözer’dir. Kendisinin Yaratıcı Düşünmenin 27,5 Yöntemi kitabında da bu yöntemden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Şimdi gelelim bu yönteme. Nedir bu Beyzade Bey?

BİRLEŞTİR

EKLE/BÜYÜT

YA

ZAYIFLAT/KÜÇÜLT

ADAPTE ET/ UYARLA

DEYİM  ve ATASÖZLERİ KULLAN

ESİNLEN

BAŞKA YERDE KULLAN

ELLE

YERİNE BAŞKASINI KOY

Beyzade Bey yöntemini yeni bir başlık oluşturmada, reklam içeriği oluşturmada kitap, hikaye vs. birçok alanda kullanabilirsiniz.

Hadi, gelin bu yöntemleri tek tek inceleyelim.

1.BİRLEŞTİR

Buluşların birçoğu, önemli icatların ya da fikirlerin birleştirilmesi ile gelişmiştir. Örneğin; yediğimiz birçok yiyecek, içecek birbirinden farklı maddelerin birleşimiyle oluşur. Su, hidrojen ve oksijenin belli bir oranda birleşmesiyle ortaya çıkmıştır, diyebiliriz. Örnekler çoğaltılabilir tabi.

Leonardo da Vinci, çan sesinin tınlaması ile suya düşen taşın oluşturduğu dalga kavramlarını birleştirerek sesin havada dalga şeklinde yayıldığını düşünmüştür.

Aslında bu yöntem, sizin yaratıcılığınıza bağlı olarak gelişiyor. Gereken nesneler tamamlandığında gerisi zihin gücünüzde. Düşünün ve birleştirin.

Hangi iki, üç veya dört kavram birleştirilebilir?

Ve bu birleşimden doğan sonuç ne olur?

Hangi süreçte işe yarar?

Bunlar ve bunlara benzer sorular bu yöntemde işinize yarayabilir. Ve etkili bir sonuç elde etmenize yardımcı olacaktır. Diğer bir öneri de müşterilerin ihtiyaçlarını öğrenmek. Bu sayede sorunu daha kolay tespit edip, bu konu üstüne odaklanırsak lazım olan parçaları tespit edebilir ve birleştirebiliriz.

2.EKLE

Bu aşamada da daha önce icat edilmiş olan bir nesneye farklı ve yeni bir özellik ekliyoruz. Yani yaratıcılığın, bu evrede de ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Eğer yaratıcılık kavramını ustaca kullanabilirsek bu yöntem de bizi başarıya götürebilecek etkili bir yöntem haline gelmiş olacaktır.

Tuvalet kağıdı üreten bir firma, ürünlerine farklı fonksiyonel özellikler ekleyerek tuvalet giderinin tıkanmamasını sağlayacak yeni bir ürün üretmeyi başarmıştır.

Yine aynı firma, mendillerin arabalarda kullanımını kolaylaştırmak için kutularının yan taraflarına da kapak eklemiştir.

Ekle metodunu etkili bir şekilde kullanabilmek için;

Hangi parçayı büyütmeliyim?

Bu parçayı büyütmek için neler kullanabilirim?

Neler eklenebilir?

Gibi sorular sonuca ulaşmaya yardımcı olabilir.

Beyzade Bey yöntemlerinden bu yazımızda sadece 2 tanesini açıklayabildik. Diğer yazılarımızda kalanları da açıklamaya çalışacağız.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: