Başarı EQ’dan Geçer

 

Gelişen teknoloji ile çevremiz sürekli yenileniyor. Bir endüstri mühendisi adayı olarak, yenilenen ve değişen dünyaya ayak uydurmamız için öncelikle kendimizden başlamamız gerektiğinin farkındayım. Peki, biz kendimizin farkında mıyız? Bir birey olarak yeteneklerimizi, yapabileceklerimizi görüyor ve bunları biliyor muyuz?

Bugün sizleri kendimizi tanımanın ilk basamağından bahsedeceğim. Hepimiz IQ’nun ne olduğunu biliyoruz, fakat IQ kadar önemli olan bir diğerini kaçırıyoruz. Evet, EQ’dan bahsediyorum. Duygusal zekamızdan. Nedir EQ?

EQ (Emotional Quotient): Kişinin duygusal zekasını gösterir. Duyguları anlama, ifade etme ve buna bağlı olarak tepki vermeyi kontrol eder.

1995 yılına kadar kimse EQ nedir bilmiyordu, taa ki Psikolog Daniel Goleman “Emotional İntelligence” kitabını çıkarana kadar. Böylece IQ zirveyi EQ ile paylaşmak zorunda kaldı. Bir de EQ’yu Goleman’ın tanımıyla inceleyelim:

Bireylerin kendi ve diğer kişilerin duygularını idrak edebilme, farklı duyguları birbirinden ayırıp doğru tanımlayabilme ve bu veriler ışığında kendi davranış ve düşüncelerini yönlendirebilme.

Evet, duygusal zekanın sosyal olarak iyi ilişkiler kurabilmemizi sağladığını görüyoruz; ancak EQ’nun yüksek olması için 5 farklı özellikten bahsetmek mümkün.

1.Özbilinç:

Yani kendini tanıyabilmek. Duygularını tanıyan, ben buyum diyebilen kişiler yaşamlarını daha iyi idare ederler, kişisel karar gerektiren konularda düşüncelerinden çok daha emindirler, iş, evlilik gibi.

2.Duygularını idare edebilme:

Özbilinç temeli üstünde gelişmektedir. Bu yeteneği zayıf kişiler sürekli huzursuzluk içindeyken, kuvvetli olan kişiler olumsuz yaşantılar sonucu kendilerini daha kolay toparlar.


3.Kendini harekete geçirmek:

Duyguları bir amaç doğrultusunda toplayabilmek, dikkat edebilmek, kendini harekete geçirmek, kendine hâkim olabilmek ve yaratıcılık için gerekli yetenektir. Buna sahip olanlar yaptıkları işlerde üretken ve etkilidirler.


4.Başkalarının duygularını anlamak (Empati):

İnsan ilişkilerinde temel beceridir. Buna sahip olan kişiler oldukça iyi iletişim sergilerler.

5.İlişkileri yürütebilmek:

Bu becerisi gelişmiş kişiler, sosyal yaşamlarında oldukça başarılıdırlar.

 

Yaşamınızdaki kişileri düşünün. Başarılı olan insanların çoğu, sosyal hayatında aynı başarıyı yakalayamamışlardır. Ancak zeka ve sosyal hayattaki tutum birlikte götürülebilirse, çok daha büyüğüne sahip olabilirsiniz.

Bir öğrenci olarak sınavları ele alayım. Final  veya vize sınavı o dersi geçebilmek için önemli. Geçebilmek için çalışmak gerek. Ama aynı zamanda sınavda stresi ve duygularımızı da dengeleyebilmemiz lazım. Bunun için de sınavda EQ devreye girerse,  maksimum verimi elde etmiş oluruz.

 

Bunun için de;

  • Stresi azaltın.
  • Duygularınızı kontrol altında tutun.
  • Sözsüz iletişim ve duygusal bağlantı kurun.
  • Yaşamınızda mizah olsun.
  • Çatışmaları olumlu ve güven verici davranışlarla çözün.

 

EQ ile ilgili daha fazla bilgi almak için Uzman Psikolog Aynur Sayım’ın yazılarını okuyabilirsiniz.

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: