Kalite yönetimini diğer kuramlardan ayıran en önemli özelliklerden biri de kurum içerisinde herkesin, kendi işinde lider olması gerektiğini savunmasıdır. Çalışanların ve yöneticilerin fikir alışverişi yaparak çok başarılı çalışmalar gerçekleştirdiği görülmüştür. Liderlik kavramını temele alarak düşündüğümüzde karşımıza çıkan ilk isim Peter Drucker oluyor. Drucker liderliği, yöneticiliğin en temel becerisi olarak görmektedir. Bu kavramda da söylediği en temel sözlerden birisi şudur:
“Yöneticilik lider yaratamaz. “
Drucker aynı zamanda yöneticilik ve liderliğin farklı anlamlar bağdaştırdığını öne sürerek bu farklılıkları da göstermekten çekinmemiştir. Ancak Drucker liderliğin de olumsuz özellikleri olduğunu belirtmiş ve bunları “7 Büyük Günah” olarak değerlendirmeyi seçmiştir. Peki nedir liderliğin 7 büyük günahı?
1.Kibir:
Drucker kibiri en ciddi günah olarak belirtmiştir. Çünkü O’na göre diğer günahlar, bundan kaynaklanır. Kişilerin yaptığı işlerle gurur duymasını doğal görürken, kibir yoluna sapanların kendilerini çok özel gördüklerini düşünür.
2.Şehvet:
Drucker’a göre bu günah işletmede güven kayıplarına, kayırmacılığa, kıskançlığa ve doğal olarak ilişkilerin bozulmasına sebep olur.
3.Doymazlık:
Drucker’a göre liderlikte güç ve imkan vardır. Fakat fazla gücün insanı yozlaştırdığını düşünür. Güç sahibini çevresindekiler tetikler ve harama alıştırır. Drucker da bunu şu anlamda çok güzel değerlendirmiştir.
“ Haram tabağından yemeğe başlayan kişinin iştahı katlanarak artar. “
4.Hiddet:
Drucker, liderlikte öfkenin çok tehlikeli olduğunu söyler. O’na göre öfkesini kontrol edemeyen lider, çevresindekilere zarar verip yaralar. Çalışanlarda korku baş gösterir. Liderin aldığı kararlara kimse bir şey söyleyemeyeceği için rasyonel olmayan kararlar alınmış olur.
5.Kıskançlık:
Drucker’a göre takdir duygusunun kaybolduğu yerde kıskançlık başlar. İşletmede bu yüzden takdir etme, edilme çok önemlidir. Fakat takdir yerini kıskançlığa bırakırsa bu tehlikeli bir hal almaya başlar. İşletmenin çıkarları doğrultusunda kararlar alınmayabilir.
6.Uyuşukluk:
Lider; hedefi koyan, bu hedefe ulaşmak için gereken organizasyonları ayarlayan ve birimleri harekete geçiren kişidir. Eğer lider, bunları yapamıyorsa işletme için büyük tehlikeler geliyor demektir.
7.Oburluk:
Drucker burada yüksek maaşlı CEO’ları kast ediyor. Daha kapsamlı açıklayacak olursak, oburluk güce doymamak olarak tanımlanabilir. Bu günaha sahip olanlar sürekli kişisel gücü arttırma peşindedir, güçlerini kimseyle paylaşmak istemezler.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz William Cohen’in Drucker ve Liderlik kitabını okuyabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
Leave a Reply