Eronomi Eğitimleri-Ergonomi(İş Bilim) Nedir?
Ergonmi Eğitimeri-Ergonomi Nedir?
Günlük hayatınızda otururken, yazı yazarken, hatta yatarken doğru şekilde hareket ettiğinizi düşünüyor musunuz? Örneğin; uzun süre aynı şekilde oturmak bir süre sonra sizi rahatsız ediyor mu?
Eğer bu sorunun cevabı evet ise ergonomik duruş sergilemiyorsunuz, demektir. O halde hep birlikte, ergonomiyi ve ergonomik duruşların ne olması gerektiğini inceleyelim.
Gelin, biraz geçmişe gidelim sizlerle. Ergonominin doğuşuna…
Ergonomi ilk defa Polonya’da 1857 yılında “Doğa ve Endüstri” adlı bir dergide yayınlanan makalede kullanılmıştır.
“Bilimsel yöntemlerle işin insan için oluşturduğu problemleri incelemeli, hatta bu araştırmalar için özel bir bilim dalı oluşturmalıyız ki, yaşamımızdan en iyi verimi alabilelim, en az çaba ile hem kendimiz hem de toplum için en çok tatmin edici sonuçlara ulaşabilelim. ”
(Dizelerin bir kısmı bu şekilde. Daha fazlası için Fatih Babalık’ın Ergonomi İşbilim kitabını okuyabilirsiniz.)
Tanımı bu şekilde oluşturmuş makalenin sahibi Wojciech Jastrebowski. Daha sonra da kısaca ergonomi olarak tanımlamış. Tanımı biraz inceleyelim.
- İşin insan için oluşturduğu problemlerden bahsetmiş. Yani işi insana göre entegre edebilirsek, kolayca ulaşmasını, rahat edebilmesini sağlayabilirsek ergonomiyi sağlamış olabiliriz.
- En az çabadan ve verimlilikten bahsetmiş ikinci cümlede. Buradan ergonomiyi sağlayabilmiş işletmelerin verimli bir çalışma sergileyebildiğini çıkartabilmek mümkün.
O halde ergonominin tanımını biraz derleyelim.
İş süreçlerinin teknik ve sosyal açıdan inceleyerek çalışana uyumunu sağlayan bilim dalıdır. Amacı, çalışanın verimli olarak bir işte çalışmasıdır.
- Zararsız ve yapılabilir iş koşulları sağlanmalı.
- İş içeriği, çevre koşulları, iş birliği ve bölümü ile alakalı sorunlar incelenmeli ve bir sonuca bağlanmalı.
- Çalışana gerekli serbestliğin verilerek, yeteneğini geliştirme ve yeni yetenekler kazanmasına olanak sağlanmalı.
- İşçinin işinden mutlu olması sağlanmalı.
ERGONOMİ AÇISINDAN İŞ KRİTERLERİ
Yapılacak işi daha da kolaylaştırmak ve işin çalışana uyumunu arttırmak için belirli kriterler konulmuştur. Genel olarak da alttaki kriter tam olarak oluşturulmadan üstteki kritere geçilmemesi gerekir.
-
İş zararsız ve yapılabilir olmalı:
İş, insanın fizyolojik ve psikolojik yeteneklerini aşmayacak büyüklükte olmalıdır. Ağır bir yükü taşımak, kaldırmak, uzun süre beklemek gibi.
-
İş dayanılabilir olmalı:
İşin sürekli yapılmaya uygun olması gerekir. İnsanı fizyolojik olarak yıpratmamalı, molalarla çalışanın dinlenmesine uygun hale getirilmelidir. Sürdürebilir hale indirgenebilmelidir.
-
İş beklenebilir olmalı:
İşin, çalışana uygun olması sağlanmalıdır. Çalışanın kültürel düzeyi, eğitimi ve deneyimleri ile uyumlu olması öngörülür.
-
İş memnuniyet verici olmalı:
İş kişinin mutlu olmasını sağlamalı, geliştirici rol üstlenmelidir. Başarı maddi ve manevi olarak ödüllendirilmeli, böylece hem çalışan motivasyonu sağlanmış olacak hem de başarıya teşvik edilmiş olacaktır.
-
İşte sosyal uyum sağlanmalı:
Bu etken daha çok grup çalışmalarında göz önünde tutulmalıdır. İŞ birliği çalışmalarının verimli bir şekilde yapılması sağlanmalı, çalışanların aktif katılımda bulunmalarına önem verilmelidir.
Yazının başında bahsettiğim ergonomik duruşları örnekleyelim biraz da.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esen kalın…
Leave a Reply