On The Way 14 – Nefes

Herkese merhabalar.

Yeni bir haftaya daha başladık. Hatta ben bu yazıyı yazarken günün sonlarına epey yaklaşmış bulunmaktayız. Biraz ara verdik yazılarımıza.

Ben yazılarda hedeflerimi sizinle buluşturmadım ama hedeflerimi yapmaya da devam ettim. Hatta bu hedeflere görsellik katabilmek için de challange duvarına en baştan başlıyormuşçasına yeni çizelge bile ekledim. Umarım sizler de bu arayı hedeflere tik atarak geçirebilmişsinizdir.

Bu bölümün etiketi nefes. Hafta sonu yazmak istediğim bu yazıya soluklanma arası vermeyi anlatmak için bu başlığı yapıştırıvermiştim. Ancak o yazı hafta sonu yazılmak istemedi, bugün can buldu ve sizlere kavuştu.

Nefes o kadar önemli ki bunu düzenleyebilmek, önemini anlatabilmek için çeşitli eğitimler düzenleniyor. Meditasyon yaparken her aşamada nefes alıp verirsiniz rahatlayabilmek için. Yine stresli ya da sinirli bir anınızda derin nefes alınıp verilmesi önerilir üzerinizdeki o negatif bulutu dağıtabilmek için. Bu nedenle etiket nefes.

Araya nefes almak için boşluk bırakmayı bilmeseydim muhtemelen hedeflediğim yazı sayısına ulaşmam mümkün olmayacaktı. Yazı yazmadığım ilk gün kendimi suçlamaya başladım, hedeflerimi gerçekleştirememiş olmanın verdiği bir huzursuzluk kapladı içimi. Daha sonra rahatlamaya çalıştım. Tamam, bu bir eksi olsun ama yarın da telafi etmeyi bilelim.

Yarın olduğunda yine yazı yazamadım. Bu yazı yazamamalar arka planda da stres oluşturdu üzerimde. Kendime yaratmış olduğum görünmez halkanın üzerimde oluşturduğu etki çok huzursuz ediciydi. Çünkü bunun üzerimde oluşturmuş olduğu bir sorumluluk vardı ve stresini de üzerimde fazlasıyla hissetmeme neden oluyordu.

Daha sonra durdum, düşündüm. Hem bu durumu çözmem hem de sakinleşmem gerekiyordu. Kendimi sorulara attım.

Nesli sen bunu kendi hedeflerini gerçekleştirmek için yapmıyor musun?

Hedeflerini gerçekleştirirken bu sürecini de paylaşıyorsun. Paylaşmadığın gün hedeflerini yapmadığın anlamına gelir mi?

Peki ya bu stres üzerindeyken yoldan keyif almanı sağlar mı?

Her bir sorunun ayrı bir cevabı vardı elbette. Ama bu sorular benim derin bir nefes almamı da sağladı. Kendime getirdi. Kendime karşı oluşturmuş olduğum suçlama duvarını da tamamen olmasa da kısmen engellememi sağladı.

Burada nefeslenirken ne zaman başlamak gerektiğini bilmek de çok önemli tabi ki. Aksi takdirde ara çok uzayabilir ve hedeflerde kopukluk oluşturabilir. Bu durum da ne yazık ki vazgeçme aşamasına getirebilir bizleri. Ki bu da isteyeceğimiz en son şey olur yolda. Nefesler kıymetli, duracağımız noktayı bildiğimiz zaman bu aralar bizleri durdurmaz aksine daha güçlü devam etmemizi sağlar.

Şimdi gelelim listening dersine. Bugünkü konumuz: leaving a message.

Haydi başlayalım dinlemeye.

Dinleme derslerini bitirip aktiviteleri de tamamlayabildiysek sıra reading bölümümüze gelmiş demektir.

The breath is a critical part of meditation. But because it’s also an automatic function of the body that we don’t even have to think to do, it can also be a confusing part of meditation.

You wonder why it matters how you breathe. You question if slowing or deepening your breath really makes a difference. You wonder if there’s something wrong with you if you breathe slower or faster than the instructor describes.

You wonder how you can breathe into your belly when the air goes into your lungs — especially since you’re pretty sure the two aren’t connected.

Questions about the breath are common for beginning meditators. You want to make the most of this new thing you’re doing.

So let’s go over some of the most common questions I hear about the breath when it comes to meditation.

You’ll often hear a meditation teacher tell you to begin your meditation by taking a deep, cleansing breath? But what does that mean? Are you supposed to inhale bleach or dish soap?

Imagine this: you’ve been working outside all day. You’re hot, sweaty, covered in a layer of dirt and grime, and exhausted. You go inside, strip down, and step in the shower. You scrub your body and your hair, sending the sweat, dirt and grime swirling down the drain with the soap and shampoo suds.

How do you feel after you step out of the shower? Refreshed? Clean? A little energized?

That’s what a cleansing breath does for you. After spending hours or the whole day perhaps never taking a deep breath, a deep breath can make you feel refreshed, clean and energized.

Bugünkü hedeflerimize de artık gönül rahatlığıyla tik atabiliriz.

Bu arada sözü bitirmeden önce artık paylaşımlarımı instagram üzerinden yapmaya başlayacağım. Böylece burada birbirimize destek olabilir, hedeflerimizi paylaşabiliriz. Hesabımın adı: neslisway. Henüz başlangıçtayız. Ama büyüyeceğimize inanıyorum.

Şimdilik bu kadar.

Yarın belki de daha sonraki gün görüşmek üzere.

Sevgilerimle.

Leave a comment