İzle, Düşün, Sorgula 2 – Bir Kavanoza Kaç Taş Sığar?

Selamlar herkese.

İzle, düşün, sorgula serimizin 2. videosunda sizlerle aslında zaman yönetimin nasıl olması gerektiğini konuşacağız.

İlk videomuzda ertelemenin hayatımızda nasıl bir etkiye sahip olduğundan bahsetmiştik. Sıra geldi, ertelemediğimiz işleri nasıl yöneteceğimize. Dilerseniz ilk olarak videomuzu izleyelim.

Günlük yaşantımıza odaklandığımızda, bazı işlerin yapılmasının bize zor geldiğini görürüz ve o anda yapılması kolay 3 işi yapmanın daha mantıklı bir karar olduğunu kendimize hatırlatarak, o 3 kolay işi yapmaya çalışırız. 3 işi bitirerek günün yarısını verimli geçirmiş izlenimine kapılıyor olabiliriz. Ancak gün sonuna yaklaşırken zor işleri sona atmak, o işi erteleme riskini ortaya çıkaracaktır. Ya da başka bir işi ertelemek zorunda bırakacaktır. Zor işi yaparak güne başladığımızda ise, daha farklı bir senaryo geçerlidir. Beynimiz arka planda zor işin nasıl yapılacağı konusunu bıraktığı için kalan diğer işleri yapma konusunda rahatlayacak ve asıl o zaman işlerin %50-%60’ının bitmiş olduğu izlenimi verecek ve kişide rahatlama yaratacaktır. Ve böylelikle zaman yaratmak istediğimiz her işe, hobiye ya da kişiye kolaylıkla zaman ayırabilme lüksünü bize sağlamış olacaktır.

Plan yaptığımız her zaman ya da her iş için bu durum geçerlidir. İş kolaylığına ya da yapılma süresine bakarak yola çıkıldığında hem etkili bir zaman yönetimi sağlamış olacağız hem de önceliklendirme konusunda daha rahat bir yol izlemiş olacağız. Ki videoyu izlediğimizde net olarak görebiliriz ki Barış Özcan bu yöntemle ilerleyerek nasıl bir yol aşabildiğimizi görselleştirerek bize anlatmış.

Zaman yönetimini doğru yapabildiğimiz ve yapmak istediğimiz her şeyi yapabildiğimiz bir yaşam bizim elimizdeyken, neden olmasın?

Yeter ki kendi kendimizin engeli olmayalım, keşfedelim, ilerleyelim. Bu istekleri duyduğumuz sürece en iyisini yapmaya odaklanırız. En değerli varlığımıza, zamanımıza, sahip oluruz. Yeni başarıları hayal etmeye, hedeflemeye en önemlisi yapmaya çaba harcarız. Hiç beklemediğimiz bir maceraya çıkarız belki. Yeni yaşamımızda tahmin edeceğimizden fazla yenilerimiz olur. Yeni arkadaşlıklar, dostluklar, deneyimler, tesadüfler, manzaralar, yerler, mekanlar… Yeter ki kendimizi dinleyebilelim. Kendimize zaman ayırabilelim.

Tabi, diğer işlerden zaman bulabilirsek…

 

 

 

Leave a comment