Bu tavsiyelerin sahibi aslında Google’ın baş yardımcısı: Laszlo Bock. Yarın için hala vakit olduğunu anlatmak için 10 adıma ayırarak ve bunları kısa anlatımlarla süsleyerek sunmuş karşımıza.
1. İşinize Anlam Kazandırın.
İşi, sadece iş olarak görmeyin. Günlük yaşamı yansıtan ve bulunduğunuz işe anlam katan bir değeri benimseyin. Hangi mesleğe sahip olursanız olun, bundan etkilenen birileri vardır ve sizin mesleğinizin getirisi onun için önem taşır. Bu yüzden siz de yaptığınız işi sevin ve onu sadece maddi bir anlam olarak görmeyin. Mesleğinize, sizi iyi hissettirecek, motive olmanızı sağlayacak anlamlar kazandırın.
2.Çalışanlarınıza Güvenin.
Çalışanlarınıza güvenir, çalışmalarında kendilerini kanıtlamalarını sağlayacak bir alan bırakırsanız ilerlemesi gereken yolu kendisi bulacaktır. Bu sayede özgür bir alanda çalışma fırsatı yakalayacaktır. Bu düşünce çoğu işletmeye korkutucu gelebilir ama inanın, Google’ın bugünkü başarısının altında yatan en önemli faktör bu.
3. Sadece Sizden Daha İyi Olanları İşe Alın.
Çok fazla çalışanı olan bir işletme başarılıdır, yorumu yapılması doğru olmaz. Önemli olan performansın gerçekleşmesidir. Eğer kötü bir çalışana sahipsen, bu şirketine bir artı değil, aksine bir eksidir. Her zaman daha fazlasının hedeflenmesinin sebebi budur.
4.Gelişmeyi, Performansı Yönetmekle Karıştırmayın.
Çalışanınıza öğretici olun, onları yönetmeye çalışmayın. Çünkü başarı için en akılda kalıcı yol öğretmektir. Onlara süreci öğretin, gerekli planı hazırlamayı, süreci kontrol etmeyi onlara bırakın. Çalışanınızı geliştirin. Çünkü işletmede siz bir bütünsünüz. Bir sorumluluğu hep birlikte üstlenin, hep birlikte aşmaya çalışın. Bunu başarabiliyorsanız, siz bir ekipsiniz. Ekibe ayak uyduramayanlar zaten dışarıda kalacaktır.
5.İki Kuyruk Üzerine Odaklanın.
En iyi çalışanlarınızı belirleyin. Onları bırakmayın. Çünkü onlar sizi ileriye taşıyacak olanlardır. Sürecin nasıl ilerleyeceğini öngörebilen kişilerdir. Onlardan daha iyisini istemeyi bilin. Çünkü artık iyi yetmiyor, en iyisi olmalısınız.
İyi çalışanların, diğerlerini kontrol etmelerini isteyin. Onlara kısa bir seminer düzenlemeleri iyi olacaktır. Ama bunu iki günde bir hatta mümkünse her gün yapmaya özen gösterin.
Diğer çalışanların neden daha iyi olamadıklarını analiz etmeye çalışın. Belki de kendini gerçekleştirebilecekleri bölümde değillerdir. Onlar için doğru bölümü bulduğunuzda daha verimli sonuçlar elde edeceğinize eminim.
6. Kanaatkar ve Cömert Olun.
Ödüllendirme, ne zaman nerede olursa olsun işe yarayacaktır. Bunu sadece maddi olarak düşünmeyin. Çalışanlarınızın başarılarını övün, teşekkür edin, nazik sözlerinizi söylemekten çekinmeyin. Gerektiğinde nasihatler edin. Böylece çalışanlarınız için büyük bir motivasyon sağlamış olacaksınız.
7.Adil Olmayan Şekilde Ödeme Yapın.
İlk bakışta başlık size olumsuz gelebilir. Fakat bu her yerde geçerli olan bir gerçektir. İyi çalışan ona göre daha kötü olan bir çalışandan daha yüksek ücret alır. İyi çalışan ödüllendirilmeyi hak eder; ancak bir başkası gelip onun neden böyle olduğunu sorduğunda, diğeri gibi olmasını sağlayın. Nasıl iyi olması gerektiği konusunda açıklamalar yapın.
8.Dürtün.
Olabildiğince tasarruf etmeye çalışın. Dünya, değişik bir yer. Maddi olarak fazla dengesizlik var. Bir yanda bir avuç ekmeğe muhtaç olan insanlar, bir yanda da bir yazlığı ihtiyaç olarak gören insanlar var. Düşünün bir kere, etrafta dürtülmesi gereken çok insan var. Etrafı, maddeleri en önemlisi zamanı verimli kullanmaya bakın. Tasarruf edin.
9.Yükselen Beklentilerle Baş Edin.
Dediğim gibi, artık iyi yetmiyor, en iyisi olmanız gerek. En iyisi olmak için çabalayın.
10.Keyfinize Bakın! Ve Sonra 1 Numaraya Tekrar Dönüp Başlayın.
Pes etmek yok, başarabilirsiniz. Olmuyorsa en başa dönün, sıfırdan başlayın. Ama başaracaksınız. Sadece sabretmeyi öğrenin.
Evet, 10 adımda bunu başaracağız, eminim. Daha ayrıntılı Google öğrenmek istiyorsanız Google Sırları kitabını okumanızı öneririm. Görüşmek üzere…
Leave a Reply